Vogelexcursie Texel

Vogelexcursie Texel

Vogels kijken Texel Lepelaar
Lepelaar

De Privé Vogelexcursie Texel is een vogelexcursie op Texel, waarbij persoonlijke aandacht voorop staat. De gids begeleidt alleen uw gezelschap. Daarom bent u niet afhankelijk van onbekende personen in een groep. De gebieden en vogels van úw interesse komen aan bod. En niet alleen die gebieden en vogels waar, zoals bij een groepsexcursie, de gids van verwacht dat de meeste deelnemers geïnteresseerd in zullen zijn.

Deze vogelexcursie op Texel wordt uitgevoerd door een zeer ervaren lokale gids. Hij voert niet alleen vogelexcursies op Texel voor Birds4You uit, maar begeleidt ook vogelexcursies en reizen naar het buitenland voor internationale organisaties!

De Privé vogelexcursie Texel is als hele en als halve dag vogelexcursie te boeken. De duur van een halve dag excursie is ca. 3,5 uren, en bij een hele dag vogelexcursie ca. 7,5 uren. U wordt niet samengevoegd met onbekenden en geniet exclusief met uw eigen gezelschap van het vogels kijken op Texel. Individueel of in een kleine groep van maximaal 10 personen.

Er zijn op verzoek twee goede leen verrekijkers beschikbaar. Heeft u meer verrekijkers nodig dan is dit in de meeste gevallen tegen een kleine vergoeding en een borg te regelen. Na uw boeking nemen wij contact met u op om e.e.a. door te nemen.

Waarom een Vogelexcursie op Texel?

Een vogelexcursie op Texel geeft de mogelijkheid om veel verschillende vogels te zien op een relatief kleine oppervlakte. Op het eiland liggen veel verschillende biotopen op kleine afstand van elkaar. Van zee, duinen tot bos, graslanden en akkers: alles is aanwezig op Texel, afgewisseld met binnendijkse waterpartijen. Tevens is Texel ideaal gelegen op de trekroute van veel vogels. Na de oversteek zoeken die vogels even een rustpunt en een plek om aan voedsel te komen. Het is dan ook niet vreemd dat elk jaar op Texel, zeker tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar, zeldzame tot zeer zeldzame dwaalgasten waargenomen worden! Daarom is vogels kijken op Texel voor zowel beginnende als gevorderde vogelliefhebbers altijd een belevenis.

Waar gaan we heen tijdens de Vogelexcursie Texel?

Waar de vogelexcursie op Texel langs gaat is uiteraard geheel afhankelijk van uw wensen en van de grillen van de natuur. Waarbij met de grillen van de natuur onder andere gedacht moet worden aan het tij (steltlopers), het seizoen (zomer- of wintergasten en dwaalgasten), de zon (eventueel tegenlicht) en windkracht. Om u op weg te helpen bij het bepalen van uw wensen voor deze excursie geef ik hieronder een overzicht van eventuele mogelijkheden. Onderstaand overzicht gaat uit van een halve dag excursie tenzij anders aangegeven. Voor een hele dag excursie kan een combinatie van twee excursies naar wens gekozen worden. Een meer persoonlijke invulling is natuurlijk altijd mogelijk.

Vogelexcursie: Sternen- en meeuwenkolonies en Lepelaars

Vogelexcursie Texel Kokmeeuwen - Meeuwenkolonie
Kokmeeuwen – Meeuwenkolonie
Vogelexcursie Texel Visdief
Visdief
Vogelexcursie Texel Grote Stern
Grote Stern

 

 

 

 

 

 

 

Op Texel broeden verschillende soorten sterns en meeuwen in kolonies. Dit is in het seizoen (vanaf april tot juli) een leuke en originele bestemming voor een vogelexcursie. Uiteraard zijn er meer vogelsoorten waar te nemen tijdens deze vogelexcursie. Kluten, Lepelaars en verschillende soorten eenden en steltlopers. Wanneer voor deze bestemming gekozen wordt hoort er een wandeling van ca. 2 km over vlak terrein bij! U moet dus goed ter been zijn voor deze excursie. Maar de beloning is er dan ook naar: normaal gesproken komen de sterns in het broedseizoen overgevlogen met hun gevangen vis.  Deze wordt dan vervolgens op het nest afgeleverd aan de hongerige jongen.

Vogelexcursie Texel Graspieper
Graspieper
Vogelexcursie Texel Kluut
Kluut
Vogelexcursie Texel Lepelaar
Lepelaar

 

 

 

 

 

 

Onderweg naar het hoofddoel van de excursie bezoekt u verschillende vogelrijke gebieden. Op de wandeling naar de meeuwen en sterns is de kans groot dat Lepelaars op korte afstand foerageren (eten). En als tijd en tij het toelaten, behoort een kijkje over de waddendijk zeker tot de mogelijkheden. Op het wad zijn vaak vele steltlopers te zien.

Vogelexcursie: Eenden, Tapuit, Blauwborst en mogelijke zeldzaamheden

Vogelexcursie Texel Hop
Hop
Vogelexcursie Texel Bonte Vliegenvanger
Bonte Vliegenvanger
Vogelexcursie Texel Tapuit
Tapuit

 

 

 

 

 

 

Deze vogelexcursie is totaal anders dan de hiervoor beschreven excursie. Tijdens deze vogelexcursie op Texel bezoekt u de vogels van duin en struweel, met als toegift een mooie waterpartij. Ook bij deze excursie hoort een wandeling, die door een duingebied gaat. De paden zijn hier over het algemeen onverhard. Omdat dit gebied vlak bij de Noordzee ligt, is dit dé plek waar zeldzame vogels waargenomen kunnen worden.

Vogels kijken Texel Blauwe Kiekendief
Blauwe Kiekendief
Vogelexcursie Texel Topper
Topper
Vogelexcursie Texel Beflijster
Beflijster

 

 

 

 

 

 

Maar ook zonder zeldzaamheden is dit een prachtige plek. Vanaf het voorjaar zijn hier Blauwborst en Tapuit als vaste bewoner te vinden. Ook zitten er in dit gebied vaak kiekendieven en verschillende andere roofvogels. Met heel veel geluk is er een Velduil te zien. Doordat in het gebied ook een waterpartij is, zijn over het algemeen ook meerdere soorten eenden en andere vogels te vinden die zich bij of in het water ophouden.

Vogelexcursie: Steltlopers, water en duinvogels

Vogelexcursie Texel Blauwborst
Blauwborst
Vogelexcursie Texel Wulp
Vogelexcursie Texel Wulp
Vogelexcursie Texel Dwergstern
Dwergstern

 

 

 

 

 

 

Primair onderwerp van deze vogelexcursie Texel zijn verschillende duinvogels en de vele, vaak grote groepen, verschillende steltlopers. Aandachtpunt bij deze excursie is het tij, omdat bij laagwater de steltlopers soms op grote afstand hun kostje bij elkaar lopen te zoeken. Met de auto bezoekt u de plaatsen waar de steltlopers zich bevinden, om uiteindelijk uit te komen bij de duinvogels. Ook bij deze excursie zullen watervogels gezien worden, aangezien ook in deze excursie een waterpartij is opgenomen.

Vogels kijken Texel Lepelaar
Lepelaar
Vogelexcursie Texel Zwarte Roodstaart
Zwarte Roodstaart
Vogelexcursie Texel Gele Kwikstaart
Gele Kwikstaart

 

 

 

 

 

 

Bijzonder aan deze excursie is ook dat er regelmatig  jagende Dwergsterns gezien worden. Deze Dwergsterns zijn dan soms van dichtbij te observeren.

Bij deze excursie hoort een wandeling van ca. 2,5 km over merendeels verharde paden en wegen.

Vogelexcursie: Keuze van de gids

Vogelexcursie Texel Koningseider
Koningseider
Vogelexcursie Texel Grauwe Franjepoot
Grauwe Franjepoot
Vogelexcursie Texel Alk
Alk

 

 

 

 

 

 

U kunt geen keuze maken of wilt u laten verrassen? Geen probleem! Laat het over aan de gids, hij neemt u mee naar een aantal van de beste plekken van dat moment om vogels te kijken, tijdens uw vogelexcursie Texel. Op verzoek kan deze excursie ook speciaal aangepast worden voor mensen die minder goed ter been zijn en voor mindervaliden.

Vogelexcursie: Hele dag vogels kijken, Rondje Texel

U gaat de hele dag met de gids op pad om vogels te kijken op Texel. En bezoekt een aantal van de beste plaatsen van dat moment. Omdat u verschillende gebieden gaat bezoeken is een lange soortenlijst verzekerd! Lunch tijdens deze vogelexcursie? Uiteraard moet er ook gezorgd worden voor de inwendige mens. Naar keuze is er de mogelijkheid om onderweg ergens te gaan lunchen (kosten niet inbegrepen bij de excursie, de tijd voor de lunch geldt als excursietijd.) of zelf een lunchpakket mee te nemen. Het meegebrachte lunchpakket kan onderweg genuttigd worden tijdens het vogels kijken.

Fotograferen tijdens de vogelexcursie Texel?

De gids is zelf een ervaren fotograaf, en snapt dat u misschien wat extra tijd aan een leuke vogel wilt besteden, om deze op de foto te zetten. Dit is geen enkel probleem en hij kan zelfs tips geven, indien gewenst.

Hoe is het vervoer geregeld tijdens de vogelexcursie Texel?

Tijdens de vogelexcursie Texel is plaats voor maximaal 3 personen in de auto van de gids. U kunt met hem meerijden (dan kan er onderweg ook nog iets aangewezen worden), of rijdt met eigen auto achter de gids aan.

Wanneer u met een grotere groep komt, zullen de andere deelnemers in een eigen auto achter de gids aanrijden. Om het aantal auto’s zo klein mogelijk te houden (onder andere i.v.m. parkeren langs de weg), heeft het de voorkeur om met een groepje deelnemers die extra auto(‘s) te delen.

Haal- en brengservice Vogelexcursie Texel

U verblijft al op Texel?

Dan kan de gids u op uw overnachtingsadres ophalen en u daar na de excursie ook weer terugbrengen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Het is ook mogelijk om op een punt af te spreken, waar de vogelexcursie start. Na de excursie wordt u weer naar deze plek teruggebracht, of eindigt de vogelexcursie bij de laatste observatieplaats.

U komt met de boot over voor de vogelexcursie Texel?

De gids pikt u op in de haven bij de veerboot, en brengt u na afloop van de excursie weer terug naar de haven. Wanneer u besluit langer op het eiland te blijven kan hij u ook bij een bushalte afzetten. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Vervoer naar Texel voor de vogelexcursie: waar moet ik om denken?

U komt aan op Texel om 8.50 uur of 12.50 uur, standaard vertrekt de boot vanaf Den Helder op elk halve uur.  (Klik hier voor de TESO dienstregeling voor de boot vanaf Den Helder). Texel is via Den Helder ook goed bereikbaar per openbaar vervoer. Wanneer u met maximaal drie deelnemers komt, is het veel voordeliger om de auto in Den Helder bij de veerboot haven te parkeren, en als voetganger de veerboot te nemen. Aan de overkant, op Texel, wordt u dan opgepikt door de gids.

Wanneer u besluit met eigen vervoer te komen is een aandachtspunt dat het tijdens de vakantieperiodes, feestdagen en mooi weer druk kan zijn. Er kunnen dan wachttijden gelden voor de overtocht! Over het algemeen loopt de wachttijd niet te lang op omdat er dan een tweede veerboot ingezet wordt. Maar dit is geen garantie. Actuele informatie over reistijden en kosten zijn te vinden op de site van de TESO.

Het is mogelijk om op de TESO site alvast online een e-ticket te kopen voor de overtocht. Dit voorkomt dat u bij drukte mogelijk de boot mist door oponthoud bij de loketten. Klik hier voor uw TESO ticket.

Parkeren op Texel

Op bijna heel Texel is voor het parkeren een Texel vignet nodig. Omdat er bij excursies ook gebruik gemaakt (kan worden) van openbare parkeerplaatsen is in veel gevallen een Texel vignet aan te raden. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het Texel vignet qua duur en dus kosten. Dit vignet is ook via internet te bestellen en voorkomt vervelende verrassingen na afloop van uw vogelexcursie Texel. Om het Texel vignet te bestellen en voor meer informatie Klik op deze link.

Eten en drinken

Gedurende de vogelexcursie zal koffie en thee geschonken worden en is er een lokale lekkernij bij. Bij de hele dag excursie bestaat de mogelijkheid op eigen kosten onderweg te lunchen.

Op geen enkele excursie mogen honden of andere huisdieren mee! Hebt u wel uw hond mee dan zijn er op Texel hondenuitlaat services. Die kunnen in overleg gedurende de vogelexcursie op uw hond passen. Vraag hier hondenuitlaatservicetexel.nl of hier hondentrimservicetexel.nl naar de mogelijkheden.

Wat mag u verwachten van een Vogelexcursie Texel?

 • Inclusief vervoer op Texel;
 • Alleen deelnemers van uw eigen groep! Dus geen onbekenden;
 • Inclusief haal- en brengservice op Texel;
 • Naar eigen wens aangepaste excursie mogelijk;
 • Tijdens de vogelexcursie is een Zeiss telescoop aanwezig voor algemeen gebruik;
 • De gids is zeer bekend met het gebied, ook op de minder bekende plekken;
 • Het hele jaar door zijn veel vogels in het gebied aanwezig;
 • Prima voorzieningen om de vogels goed te observeren in het gebied;
 • Verschillende biotopen, dus afwisseling in vogels;
 • De mogelijkheid gebruik te maken van een leen verrekijker gedurende de vogelexcursie;
 • De gids heeft veel ervaring met vogels en kan u ze snel aanwijzen;
 • De mogelijkheid om zelf vogels te fotograferen tijdens de excursie;
 • U kunt zelf kiezen waar de vogelexcursie plaatsvindt;
 • Deze vogelexcursie is geschikt voor ervaren en onervaren vogelaars;
 • De vogelexcursies zijn op verzoek ook geschikt voor minder mobiele deelnemers;
 • De mogelijkheid om uw vragen over vogels beantwoord te krijgen;
 • Na de vogelexcursie per e-mail een rapport met daarin alle waargenomen vogelsoorten;
 • Een onvergetelijke vogelervaring.

Tip van de gids: Stevige wandelschoenen, bij voorkeur waterdicht, zijn aan te raden. Overige kleding, passend bij het seizoen en de weersverwachtingen. Denk erom dat het op Texel een stuk frisser kan zijn en meestal meer wind staat dan op het vaste land.

Uw gids op Texel voor Birds4You: Jos van den Berg
Uw gids op Texel voor Birds4You: Jos van den Berg
Prijzen vogelexcursie Texel
Prijzen vogelexcursie Texel

 

 

 

 

 

 

 

Kies in de onderstaande kalender op de gewenste dag, de eind- en starttijd voor uw vogelexcursie. Selecteer daarna bij uw boeking het maximaal aantal personen waarmee u komt bij de Extra’s optie in de kalender.

Is een dag(deel) niet beschikbaar in de kalender of is er iets onduidelijk dan kunt u altijd contact opnemen via het contact formulier. Ik neem dan zo snel mogelijk contact op om u verder te helpen.

In het afreken scherm hebt u de mogelijkheid onder bestelnotities uw excursie keuze aan te geven. In alle gevallen wordt er contact met u opgenomen om alle details voor uw excursie door te nemen. Wanneer u met de boot komt adviseer ik om uw mobiele nummer bij de boeking op te geven. Dit is handig mochten wij elkaar moeten zoeken bij de haven of in geval van vertragingen met de veerboot.

Alle vogels op de foto’s bij de vogelexcursie zijn gemaakt op Texel door Birds4You.nl

 

189,00 incl. BTW

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.