Geplaatst op Geef een reactie

Zondag met regen? Ross’ Gans!

Ross’ Gans.

Vandaag was het zo’n dag dat een groot deel van Nederland in de Ikea of een woonboulevard doorbracht, of met een boek bij de kachel zat. Een stevige wind en heel veel regen. De voorspelling was echter dat het ‘s middags droog zou worden vanuit het westen, dus zijn we toch met de telescoop naar de Friese kust gereden om de Ross’ Gans (Chen rossii) te bekijken. In Zuid-Holland hadden we de Ross Gans al eens mogen aanschouwen, maar dat bleek toen een geringde escape te zijn. Vandaag in de herkansing…

Brandganzen.

Tussen een enorme groep Brandganzen viel de witte vogel al gelijk op. Dat maakte het zoeken een stuk gemakkelijker. Geen ringen om de poten, deze keer. Verder duidelijk de kenmerken die hem onderscheiden van een boerengans of Sneeuwgans. Ook nu weer foto’s gemaakt met de telescoop, maar die zijn door de wind en de grotere afstand toch minder goed gelukt dan die van de Waterspreeuw van gisteren. Hopelijk genoeg als bewijsfoto.

Ross' Gans
Ross’ Gans

Kleine Rietganzen.

Omdat we de ganzen nog niet zat waren, zijn we onder Bolsward nog naar een groep Kleine Rietganzen (Anser brachyrhynchus) gereden. Deze komen hier elk jaar overwinteren, en zijn dan met duizenden tegelijk in Friesland te vinden. Wij telden er in een weiland al 550 stuks, en aan de andere kant van de weg zat er nog een hele groep. Imposant! Ondertussen was net toch weer begonnen met regenen, en werd het al donker, dus was het tijd terug te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.