Geplaatst op Geef een reactie

Zwartkeellijster in Scheemda

Zwartkeellijster

Zwartkeellijster in Scheemda

Sinds woensdag 24 januari werd er een zwartkeellijster (Turdus atrogularis) gemeld in Scheemda (Provincie Groningen). Bij mensen in een achtertuin, foeragerend op het vogelvoer. Normaal gesproken komt deze soort in Azië voor en het was pas de tiende waarneming in Nederland voor deze soort. In oktober 2015 had ik deze soort net gemist op Texel, dus wilde ik deze graag zien. Door werk en andere afspraken kon ik pas donderdag aan het eind van de middag naar Scheemda. Toen ik daar aankwam stond er al een clubje vogelaars en fotografen. Het bleek dat RTV-Noord net vertrokken was, en de vogel zelf ook… Na een half uur wachten liet hij zich nog steeds niet zien. Opeens kwam er een vogelaar de hoek van het huizenblok om gelopen, met de melding dat hij hem ergens anders in een tuin had gezien, maar dat hij daar ook weer was weg gevlogen. Wat doe je dan, wachten totdat hij misschien op de ‘vaste’ plek terug komt of gaan zoeken? Het werd al schemerig, dus ging ik voor de zoektocht, samen met twee andere vogelaars.

Op zoek

Aan de andere kant van het huizenblok bleek de zwartkeellijster naast een merel in een boom te zitten. Nog net herkenbaar in de schemering. De bewoner van het huis liet ons op het erf, om de vogel nog wat beter te kunnen bekijken. Helaas rende één van de andere vogelaars zo snel richting het beestje, dat deze achter de boom de struiken in dook. Daarna hebben we de vogel niet meer terug gevonden. En bedankt!

Nog maar een keer…

Zondag 28 januari ging ik nog een poging wagen om de zwartkeellijster in beter daglicht te kunnen zien. Mijn vriend had hem ook nog nooit gezien, dus die wilde er ook graag even kijken. Ook nu stond er een groep mensen te wachten om een glimp van deze vogel op te kunnen vangen, of zelfs op de foto te kunnen zetten. Ik wist al dat hij nooit lang op dezelfde plek zat, en steeds in de coniferen verdween, dus keek er niet raar van op dat hij op dat moment niet te zien was. We zijn nog even naar de plek gelopen waar ik hem donderdag had gezien, maar daar zat hij ook niet. Toch maar terug, en daar bleek hij weer in de tuin bij de woning te zitten. Yes! Nu echt goed te zien. Na even op het hout van de pergola te hebben gezeten dook hij op de voederschaal, die dwars door de woning door de ramen te zien was. Even later vloog hij in een stuikje en daarna weer in de coniferen. Gelukkig lukte het om een paar foto’s te maken.

Zwartkeellijster
Zwartkeellijster
Zwartkeellijster
Zwartkeellijster

Geen grauwe gors, wel grote zaagbekken

Het was nog lang niet donker, dus leek het ons wel leuk om ook even te kijken of we de grauwe gors (Emberiza calandra) konden vinden. Bij Oudeschans werden de laatste week zo nu en dan een paar exemplaren gemeld. Deze hadden we vorig jaar voor het eerst in Zuidbroek gezien. Vroeger kwam deze soort veel voor op akkers, maar deze is nu zeldzaam geworden. Bij het wintervoedselveldje in Oudeschans vlogen zwermen vogels steeds tussen de bomen en het voedselveldje. Het bleken vooral geelgorzen te zijn, en een rietgors en vinken. We hebben nog een tijdje rondgelopen, en zagen nog wel een paartje grote zaagbekken. Na een uur zoeken en wachten begon het te regenen en hebben we de hoop opgegeven. Bij het plaatselijke restaurant zijn we even opgewarmd met een kop thee/koffie.

Grote Zaagbek man
Grote Zaagbek man
Grote Zaagbek vrouw
Grote Zaagbek vrouw

Last but nog least: bonte kraai

We besloten om op de terugweg via Wildervank te rijden. Hier was vandaag een bonte kraai (Corvus cornix) gemeld. Ook die hadden we wel eerder gezien, maar is toch een bijzondere verschijning. Deze soort is zo nu en dan als wintergast in Nederland te zien, en schijnt steeds minder voor te komen. Ik ken hem vooral van het Lauwersmeer. Op de plek waar hij zou zitten stond wel een andere auto, maar zagen we nergens de zwarte kraaien, waar hij tussen zou zitten. Maar even een stukje doorrijden, en ondertussen goed kijken. Na een paar  honderd meter zag ik de groep van ongeveer 20 kraaien vliegen, en neerstrijken op de akker. Snel de verrekijker erbij pakken, en ja hoor, daar zat een vogel met grijs en zwart: de bonte kraai.

Bonte Kraai
Bonte Kraai

De auto met andere vogelaars was inmiddels vertrokken, maar een kwartier nadat ik de waarneming had gemeld zagen we ze al weer aan komen rijden. Hopelijk hebben zij de bonte kraai ook nog gezien. Wij zijn ondertussen terug gereden naar Groningen, na een middag met leuke vogels en een frisse neus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.